Lepsøyrevet fyr (Lepsøyrev)

Lepsøyrev fyrstasjon
Please follow and like us:
Pinterest

Lepsøyrevet fyr er et ledfyr som ligger på Lepsøy rev i Ålesund kommune på Sunnmøre. Fyret ble opprettet i 1879 i enden av en lang molo. Før fyret ble tent lå det første fyrskipet i landet i leien utenfor revet. På grunn av Lepsøyrevet som strakte seg over sundet mellom fastlandet og Løvsøya kunne skip bare passere en smal og grunn renne i revet.

Fyrkommisjonen var bekymret for skipstrafikken på grunn av forholdene her og fyrskipet ble plassert her i 1856. Fyrskipet slet seg derimot fra fortøyingene i en storm allerede i 1857 og skroget fikk så store skader at skipet ble kondemnert. For å stå av vinterstormene ble det derfor plassert et større fyrskip på samme sted. Det nye fyrskipet lyste opp første gang 8. januar 1858 og var i bruk frem til 1867 da nok et nytt skip tok over. Skipet hadde en fyrvokter, tre menn og en gutt. Siden det var dyrt å holde fyrskipet i drift og det bare blir regnet å ha en levetid på 8-10 år foreslo en å bygge et fyr på fastlandet.

Fyret ble bygget ytterst på en 220 meter lang molo. Fyret inneholdt også boligen til fyrvokteren og hans familie. På land sto naust, uthus og fjøs. Fyret ble tent i 1879 og fyrskipet ble avbemannet og solgt. Fyret fikk elektrisk strøm i 1930. Under den andre verdenskrigen ble fyret angrepet av allierte fly to ganger i 1944 og sterkt skadd. Fyret ble automatisert og avbemannet i 1956. I 2009 begynte foreningen Lepsøyrevets Fyrvenner oppussing av fyret. Blant annet ble vinduene igjen satt inn (disse ble murt igjen da fyret ble avbemannet i 1956). Alt av interiør måtte skiftes ut da vannlekasje opp gjennom tiden hadde ført til omfattende råteskade. Utvendig stod Kystverket for renovasjonen. Oppussingen stod ferdig i 2014 og fyret kan nå leies for enkeltpersoner eller grupper (ikke overnatting). Det er innimellom åpen dag med enkel bevertning.

Skipsleia gjennom Lepsøyrevet var ferdig oppmudret og merket i 2012. Dette førte til at Lepsøyrevet fyr ble nedlagt 29. januar 2014.[2]

Lepsøyrev fyrstasjon

Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F11
19.07.2021- 15:13 25 mm
Lepsøyrevet-Ålesund-Norge  1/60 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!