Blomsholm steinskip

Blomsholm Stone Ship
Please follow and like us:
Pinterest

Blomsholm (Raä 343) er et kulturhistorisk område langs E6 nord for Strömstad i Bohuslän. Området er rikt på fornminner, blant annet fra steinalderen, bronsealderen og vikingtiden. Her finner en blant annet Bohusläns største dommerring og Sveriges tredje største skipssetning.

Dommerringen er 38 meter i diameter og består av ti steiner i sirkel rundt en stein i midten. Dette er ganske unikt ettersom steinene i dommerringer vanligvis har oddetall, der sju eller ni steiner er det vanligste. Skipssetningen består av 49 steiner, men har opprinnelig hatt 51 eller 52 steiner. Den er 41 meter lang og ni meter bred. Steinene i midten av skipet er en meter i høyden, mens steinene foran og bak er fire meter høye. I alt finnes det sju gravfelt fra jernalderen i området. Gravfeltene består av blant annet cirka 40 graver, derav åtte runde gravhauger. I utkanten av gravfeltet er det en fossil åker på 100 ganger 50 meter og to enkeltstående bautasteiner.

I 1625 ble Blomsholms säteri grunnlagt av den nordtyske adelsmannen Anders Blume. Setegården ble solgt første gang i 1628 og allerede i 1644 ble general Sven Ranck setegårdens femte eier. En minnestein over Sven Ranck og hans hustru Anna Bergengren er plassert midt i skipssetningen selv om de ikke er begravd der.

Under Karl XIIs krigstokt mot Norge i 1718 ble setegården brukt som lasarett og svenske soldater som døde i krigen ble begravd i skipssetningen.

Fra Blomsholm ved avkjøringen fra E6 til Strömstad ligger Grönehög, Bohusläns største gravhaug bare et par hundre meter øst for krysset.

Klikk her for å se bildet

Kamera: Sony RX100 IV
Linse: Sony Zeiss Vario-Sonnar 24-70 mm
Blender: F11
Lukkehastighet: 1/30sec
ISO: 400
Brennvidde: 24 mm
Dato og tid: 17.11.2018- 14:52
Sted: Stømstad – Sverige

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!