Rubjerg Knude Fyr

Rubjerg Knude
Please follow and like us:
Pinterest

Rubjerg Knude Fyr er et nedlagt fyr på Rubjerg Knude i nærheten av Lønstrup i Vendsyssel nord for Limfjorden på Jylland i Danmark, på Nørrejyske Ø. Fyret ligger på den høyeste parten av Lønstrup Klint,  om lag 15 kilometer lang skrent, klint, som ligger langs Nordsjøkysten mellom Lønstrup og Løkken. Det var bygd i 1899, og tatt ut av drift i 1968 fordi det hadde vært så skjult av enorme mengder sand som vinden har lagt omkring fyret i årets løp at det til sist ikke kunne sees fra sjøen. Deretter ble det stående til forfall. Etter var har sanddynene omkring fyrtårnet blitt lavere igjen. Men da tårnet står på morenegrunn som raser ut og ned på stranda fordi det blir utvaska av regnvann og av sjøen som bryt på under uvær, vil det styrte ned skrenten og i havet med tiden, kan hende i årene 2020-2023 eller tidligere.

De gamle bygningene for fyrpersonalet har tidlegere vært tillrettelagt til et museum som viste sandfluktproblematikken. Men museet måtte også legges ned da de sanddynane begynte også å knuse bygningene. Den Sandflugtsudstillingen som bygningene hadde, finnes nå på Strandfogedgården i Rubjerg, som er en part av Vendsyssel Historiske Museum.

Tårnet er 23 meter høgt og står på den høye moreneryggen Rubjerg Knude. Fyret var viktig for at skipene skulle få landkjenning i sin tid, og da lyset hadde en høyde på 90 meter over havet, kunne det sees på lang avstand. Rekkevidden på lyset var om lag 42 kilometer. Linsesystemet roterte med en fart av to omganger i minuttet, og sendte på hver omdreiing ut et dobbeltblink og et einskildblink, var på en femtedels sekund. Lysskilden var på 550 watt.

Fyrets linseapparat var laget av det franske firmaet Barbier & Bénard. Linsa var av tre fag, det vil si tresida, og hadde 134 handslipte prisme. Linsefaga var plassert på et lag av kvikksølv for å redusere friksjonen under rotasjonen til et minimum. Til å begynne med var systemet drevet rundt av et urverk som skulle trekkest opp om lag hver tredje time. Da fyret var tatt ut av bruk, var linsene demonterte og gravet ned i sanden en eller annen stad.

Klikk her for å se bildet

Kamera: Sony ILCE-7M2
Linse: Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS 
Blender: F11
Lukkehastighet: 1/5000sec
ISO: 3200
Brennvidde: 41 mm
Dato og tid: 21.04.2019- 19:14
Sted: Rubjerg -Jylland-Danmark

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!