Nidarosdomen #1

Nidarosdomen #1
Please follow and like us:
Pinterest

Mange tenker at man må til utlandet for å se mektige katedraler, men bør faktisk ikke lenger enn til Trondheim for å se denne vakre Nidarosdomen. Og takket være Covid19 var vi meste parten av tiden alene i denne magsike kirken, rekorden var 2 andre personer. Da kan man bruke litt tid på å sette opp kamera og lage de fotografiene man ønsker. Dette er første av en serie på 4 bilder, så stay tuned!

Nidarosdomen, egentlig Nidaros domkirke, i Trondheim er Norges mest sentrale kirke i kraft å være Olav den helliges gravkirke. Den er i dag en luthersk domkirke og menighetskirke og betraktes som Norges nasjonalhelligdom. I den norske Grunnloven av 1814 ble det slått fast at Kongeriket Norges regent skal krones i Trondheim. Nidarosdomen ble sist benyttet som kroningskirke i 1906, da Haakon VII ble kronet. Etter at Stortinget i 1908 avskaffet kroningsseremonien, har kirken vært brukt til signing av kong Olav (1958) og kong Harald og dronning Sonja (1991). De norske kronregaliene har vært oppbevart i kirken og er nå utstilt i Erkebispegården like ved.

Kirken ble påbegynt cirka 1070. Den er blitt utsatt for en rekke store branner og restaureringer. Det største arbeidet må være gjenoppbyggingen av skipet, som hadde stått som en takløs ruin i nesten fire hundre år etter brannen i 1531. Nidaros domkirkes restaureringsarbeider startet i 1869, og den siste statuen på vestfronten ble satt opp i 1983.Fram til reformasjonen i 1537 hadde kirken også det høystemte tilnavnet «Cor Norvegiae» (Norges hjerte), fordi St. Olavs skrin var plassert bak høyalteret. Et vanligere navn var Kristkirken i Nidaros; selv om kirken var sterkt knyttet til Hellig Olav, var den ikke viet til ham, men til den hellige treenighet.

Nidarosdomen #1

 Sony ILCE-7rMIII 12800
Sony FE 16-35/4,0 ZA OSS Vario F11
23.02.2021- 11:42 16 mm
Trondheim-Norge  1/25 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!