Karljohansvern – Brakke C

Karljohansvern houses 2021
Please follow and like us:
Pinterest

Her et bilde sett fra sør av Brakke C som ble oppført 1841-43.  Oppført som brakke nr. 3 i en planlagte kvartalsbebyggelse. Leiligheter for offiserer i hver ende, den søndre med 7, den nordre med 6 værelser. I midtpartiet tre gjennomgående ganger med 22 leiligheter for underoffiserer.

Karljohansvern er en tidligere orlogsstasjon og et nedlagt skipsverft i Horten i Vestfold. Karljohansvern verft var marinens hovedverft fra 1850 til 1968, da det fortsatte som et sivilt verft under navnet Horten Verft A/S fram til det gikk konkurs i 1987. En utgravd kanal skiller området fra fastlandet og gjør det til en øy.
I 1818 ble det vedtatt å opprette en orlogsstasjon i Horten. To år seinere begynte anleggsarbeidene for et verft for bygging av orlogsskip. Det første skipet, en fregatt, ble sjøsatt 1828. Verftet het først Hortens verft, siden Marinens Hovedværft fram til kong Oscar I gav det navnet Carljohansværn værft i 1854. Fra 1850 hadde det da overtatt som hovedstasjon for marinen etter Fredriksvern i Stavern, en rolle det hadde helt fram til 1968. Da overtok staten verftet og døpte det om til Horten Verft A/S.
Horten verft ble lagt ned i 1987. Tidligere var Karljohansvern såkalt standkvarter for Østlandet sjøforsvarsdistrikt. Karljohansvern kan fremdeles fungere som base ved en eventuell krig eller krise. Sjøforsvarsdistrikt Sør ble nedlagt juli 2002. Befalsskolen for kystartilleriet (BSKA) på Oscarsborg ble slått sammen med Befalsskolen for marinen (BSMA) og samlokalisert på Karljohansvern fra august 2002 som BSS (Befalsskolen for Sjøforsvaret), Marinemuseet og en avdeling av Forsvarets forskningsinstitutt. Stortinget har vedtatt at BSS skal flyttes til Bergen innen 1. august 2010.
Verftsområdet er gjort om til næringspark. Karljohansvern er nå åpnet for allmennheten. Forsvaret eier store områder og mye bygningsmasse, men kun Vealøs er militært, og avstengt for allmennheten.

Karljohansvern houses 2021

 Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F11
28.03.2021- 13:25 24 mm
Karljohansvern-Horten-Norge  1/100 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!