Saudlands Uldspinderi og Væveri – Heddal Mølle

Heddal Mølle #1
Please follow and like us:
Pinterest

Når man ferdes langs etter veier så finner man ofte steder man aldri har hørt om, Saudlands Uldspinderi og Væveri – Heddal Mølle er en slik plass med masse historie.

I 1897 ble Saudlands Uldspinderi og Væveri startet ved Omnefossen av gårdbruker og lensmann Olav T. Mosebø og Tor Vaa. Det midterste fossefallet ble etterhvert kalt Spinnefossen, det ble her byg daminntak og en rørledning frem til en turbin nederst fabrikkbygningen. Med reimer ble så krafte ført opp i bygget. I take på første etasje gikk det en lang aksel med reimskiver til de forskjellige maskinene i de 3 etasjene.I første etasje kom det kardemaskiner og to spinnstoler og i andre etasje vevstoler. Det var 15-20 ansatte her fra nærområdet og fabrikken tok mot ull fra distriktet. Noe ble til garn for hjemmeveving og stikking. I 1899 vant fabrikken kongens sølvmedalje for tøy,sjal og garn i forskjellige farger. Denne virksomheten tok slutt i 1916, da tok kommunen over og starta Heddal mølle. Mølla som var ei valsemølle, hadde fem par kvernsteiner: To sammalingskverner, en til finsikt, en samsikt og en grynstein. Mølla malte ca 200 tonn i året. i 1926 var det 4 ansatte her. Mølla var i drift frem til 1980 tallet.

Heddal Mølle #1

 Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F11
01.05.2021- 14:16 25 mm
Heddal-Telemark-Norge  1/60 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!