Skogens største katt – Gaupe

Gaupe 2020
Please follow and like us:
Pinterest

Gaupe er kanskje skogens mest sjeldne dyr å se, den er sky og svært stille når den beveger seg rundt i skogen.  Gaupa er det eneste ville kattedyret vi har i Norge, hanngaupene veier i gjennomsnitt 23 kg, mens hunngaupene er noe mindre på ca. 17 kg. Gauper tilbringer mesteparten av tiden sin alene, og kommer kun sammen med andre dyr i parringstiden. Da vil hanngaupene forsvare reviret sitt mot andre hanngauper,  Gaupa er en lynrask jeger som kan slå 5 slag i sekundet og de kan faktisk hoppe 5 meter rett fram og 2,5 meter rett opp i lufta!
I gamle dager trodde man at gaupa hadde røntgensyn. Dette var fordi øynene til gaupa lyser i mørket. Derfor trodde man at gaupa kunne se hvor mange høns som var i hønsehuset gjennom veggene, og valgte det hønsehuset med flest høns. Hjertet til gaupa er ganske lite. Det gjør at den ikke kan løpe fort over lange distanser. Derfor er den flink til å planlegge jakten på mat.

Gaupe eller eurasisk gaupe (Lynx lynx) er et mellomstort kattedyr (Felidae) i slekten ekte gauper (Lynx). Arten er mest tallrik i det boreale barskogbeltet i Eurasia, men fragmenterte bestander finnes også i mer sydlige strøk. Det er beskrevet flere underarter. Gaupa står oppført som sterkt truet på Norsk rødliste for arter 2015, men arten som sådan regnes av IUCN som livskraftig. Arten kan være både en sekundærkonsument, tertiærkonsument og toppkonsument i sitt økosystem og står gjerne på eller svært nær toppen av næringskjeden.
Gaupa er et nattaktivt rovpattedyr og det eneste viltlevende kattedyret som finnes i Norden. Den er sky og observeres sjelden i åpent lende. Arten regnes med blant Europas fem store, som dessuten inkluderer ulv, brunbjørn, jerv og visent.
Eurasiske gaupe er den fysisk største av de ekte gaupene og blir ofte over dobbelt så tung som de nordamerikanske artene. Den har en forholdsvis kvadratisk og muskuløs kropp, med et karakteristisk, steilt bakparti og kort hale med sort ytterdel. Lemmene er kraftige (baklemmene ekstra lange) og labbene svært store for størrelsen. Hodet har villkattpreg og rundt i formen. Snutepartiet er kort og kraftfullt, og kinnene har kraftig kinnskjegg. Øynene har loddrette, bønneformede pupiller og står framoverretta i skallen på dyret. Ørene forholdsvis små og spisse og har lange, sorte øredusker.
Gaupe 2020

 Sony ILCE-7rMIII 800
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F11
29.08.2020- 13:26 240 mm
Bjørnparken -Parken – Norge  1/250sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!