Tønsberg gamle kirkegård

Tønsberg Gamle Gravlund
Please follow and like us:
Pinterest

Tønsberg gamle kirkegård ble etablert i 1854, og ligger i Tønsberg sentrum, mellom gatene Halfdan Wilhelmsens allé, Kaptein Hoffs allé, Tordenskjolds gate og jernbanelinjen langs Jernbanegaten. Den er en av åtte gravlunder i Tønsberg kommune. Kirkegården tok over som Tønsbergs kirkegård etter den tidligere kirkegården på nærliggende Borgermesterløkka, som i dag er Stoltenbergparken. Det ligger et nedlagt gravkapell ligger midt i anlegget i aksen i øst-vest, Mariakapellet. Det er dette som har gitt opphav til betegnelsen «kirkegård» i stedet for «gravlund», som kanskje hadde vært mer naturlig i dag. Mariakapellet ble vigslet i 1873, og var i bruk fram til 1974, da man sluttet med kistebegravelser her. Nå brukes det til andre formål, for eksempel konserter. Driftsbygget ligger i det sørøstre hjørnet, og ble bygget i 1986.

Her finnes en rekke historiske gravplasser:

  • Abraham Theodor Berge (født i Lyngdal 20. august 1851, død i Tønsberg 10. juli 1936) var lærer, gårdbruker, embetsmann og politiker (V, FV). Han var statsråd i flere regjeringer, og statsminister 1923-1925
  • Svend Foyn (født 9. juli 1809 i Foynegården i Tønsberg, død 29. november 1894) var skipsreder og hvalfangstpioner, en fornyer av fangst på store sjøpattedyr, og en sentral skikkelse for utviklingen av norsk næringsliv både i hjemfylket Vestfold og i landet ellers.
  • Morten Wilhelm Wilhelmsen (født 12. juli 1839 i Tønsberg, død 16. november 1910 samme sted) var skipsreder, grunnlegger av Tønsberg-rederiet Wilh. Wilhelmsen, som lenge var Norges største rederi, i dag blant landets eldste maritime virksomheter. Wilhelmsen var en periode også Tønsbergs ordfører. Wilhelmsens herskapelige privatbolig Gunnarsbø i Tønsberg, fra 1878, ble i 1929 gitt til Tønsberg kommune av sønnesønnen Willie Wilhelmsen til bruk som rådhus.

På Tønsberg gamle kirkegård ligger 22 briter gravlagt etter sjøslaget ved Jylland i 1916

Tønsberg Gamle Gravlund

 Sony ILCE-7rMIII 200
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F6.3
05.05.2021- 15:28 24 mm
Tønsberg-Norge  1/160 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!