Lærdalsøyri

Lærdalsøyri #1
Please follow and like us:
Pinterest

Lærdalsøyri er en en kjempe fin plass hvor man så absolutt bør ta turen innom hvis man kan.

Lærdalsøyri eller Lærdalsøren er et tettsted og administrasjonssenteret i Lærdal kommune, indre Sogn, i Vestland fylke. Tettstedet har 1 130 innbyggere per 1. januar 2020, men 1 308 mennesker sokner til Lærdalsøyri om man tar med de nærliggnende grunnkretsene Hauge og Erdal. Hele kommunen/dalføret har 2219 innbyggere (okt. 2010). Lærdalsøyri er et lokalt handelssenter. Her ligger kommuneadministrasjonen for Lærdal kommune. Flere mellomstore byggentreprenører er lokalisert til Lærdalsøyri, samt noe treindustri. På Lærdalsøyri ligger også administrasjonen til Lærdal Energi og AKRAFT AS. Her ligger også Nasjonalt Transportløyveseksjon og Vegtrafikksentralen Vest.  Lærdalsøyri er en gammel handelsplass med en historie tilbake til middelalderen. Stedet var også et sentralt administrasjonssted og et knutepunkt mellom øst og vest. Sentralt på Øyri ligger derfor et av de meste verdifulle bymiljøene vi har igjen i Norge, Gamle Lærdalsøyri, som er et vernet trehusmiljø fra 17- og 1800-tallet med i underkant av 170 bygninger i blant annet sveitserstil. Hvert sommer arrangeres Lærdalsmarknaden her, et friluftsmarked som er et halvt tusen år gammelt. Marknaden har i vår tid blitt utvidet til et høstmarked og fra 2014 også et julemarked. I 1838 ble det foreslått å gjøre Lærdalsøyri til by, ved å gi stedet status som ladested. I 1841 var planene klare for en kvadratur som gikk fra Lærdalsfjorden, en arm av Sognefjorden, til omtrent der Hauge kirke står i dag. I 1842 vedtok Regjeringen å gi Lærdal bystatus, sammen med Haugesund og Namsos. Alle tre stedene ble avvist alt i Odelstinget i påvente av en liberalisering av handelslovgivningen.

Lærdalsøyri #1

Sony RX100 VI – Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 16-35/4,0 ZA OSS Vario-Tessar T*  F11
27.07.2021- 13:28 19 mm
Lærdalsøyri -Lærdal – Norge  1/30 sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!