Haugfossen

Haugfoss September 21
Please follow and like us:
Pinterest

Haugfossen er en foss i elva Simoa i Modum kommune i Buskerud. Den har en fallhøyde på 39 meter. Haugfossen ligger ved Fylkesvei 287 på strekningen Åmot – Simostranda. Veien passerer like på oversiden av Haugfossen ved besøksmålet Haugfosstråkka som har utsikt over fossen. Herfra kan man følge turstier med utsiktspunkter på begge sider av fossen. På venstre side Pukkverkskleiva som passerer det gamle vannhjulet og ender opp ved småbruket Greteplassen. På høyre side gangvei ned mot Blaafarveværket, en del av tursatsingen «Haugfossen rundt».  Haugfossen har vært brukt som motiv av mange kunstnere opp gjennom historien. Det såkalte Friluftsakademiet på Modum var en uformell malerskole dannet høsten 1883 på initiativ av Frits Thaulow, som da malte et stort bilde av fossen. Bildet tilhører i dag Nasjonalmuseet for kunst.  Fossen var fra 1778 til 1898 sentral i driften på Blaafarveværket, og var før det kraftgivende til flere sagbruk og tresliperier. I Blaafarveværkets tid drev vannet fra fossen et pukkverk der malmen ble knust, fargemøllen og verkets kornmølle. Etter at Blaafarveværket var nedlagt ble det anlagt et tresliperi, Haugfoss Træsliperi, på samme sted.  Modum kommune driver i dag et kraftverk i tilknyting til fossen.

Haugfoss September 21

 Sony ILCE-7rMIII 100
Sony FE 24-240 F3.5-6.3 OSS  F10
04.09.2021- 16:05 26 mm
Haugfoss-Åmot-Norge  1/40sec

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Pinterest
Pinterest
Pinterest
Translate »

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. 

error: Content is protected !!